מערכים ליום היציאה והגירוש של יהודים ממדינות ערב ומאיראן – 30 בנובמבר

התקופה הזו משופעת יחסית בפעילות ושיח על "מזרחים ומזרחיות בישראל": פריחה תרבותית בספרות, שירה ובקולנוע, פעילות של תנועות חברתיות ושיח ער באקדמיה, בתקשורת וברשתות החברתיות.
במערכת החינוך – משרד החינוך נקט ביוזמות חדשות: ועדת ביטון להעצמת הזהות של יהדות ספרד והמזרח במערכת החינוך בראשות המשורר ארז ביטון, והכרזה על ה-30 בנובמבר כיום שבו מוסדות החינוך ברחבי ישראל יציינו בכל שנה את יום היציאה והגירוש ממדינות ערב ומאיראן.
בקדמה תמיד חשבנו שתכנית הלימודים הרשמית לא משקפת את מלוא רוחב החוויה התרבותית, הספרותית וההיסטורית של כלל התלמידים והתלמידות בישראל, בעיקר של אלו ממוצא מזרחי. אי לכך, תכניות הלימוד של בי"ס קדמה (כגון בהיסטוריה ובספרות) עושות סינתזה של התכנים וכך תלמידי/ות קדמה לומדים/ות גם על הקהילות היהודיות מאירופה, וההיסטוריה המערבית, ובמקביל מעמיקים גם בהיסטוריה ובתרבות של הקהילות היהודיות מאסיה ואפריקה ובסוגיות הקשורות לחייהם ולחיי קהילותיהם.

הרבה מורות ומורים מבקשים/ות לצקת תוכן ביוזמות החדשות הללו, וחשבנו שזו הזדמנות טובה להציע מספר מערכי שיעור שבהם ניסינו על קצה המזלג לגעת בנושאים רחבים ומורכבים. המערכים כוללים טקסטים וסרטונים המעודדים את התלמידים /ות לחקור, לערער, לשקול נקודות מבט נוספות, לבקר ואולי גם לפעול.

המערך הראשון מתמקד בהיסטוריה של הקהילה הספרדית כאן בארץ ובמחיקתה מספרי ההיסטוריה. את המערך מלווה מצגת.

המערך השני מתמקד בעלייתם של יהודי עיראק. קהילה שהיתה אחד ממרכזי התורה החשובים ביותר של יהדות ארצות האיסלאם, קהילה משגשגת ופעילה בתחומי הכלכלה, החברה והתרבות בעיראק, ושנחשבה כאחת העשירות והמבוססות מבין קהילות יהודי המזרח התיכון.
המערך יצא לקראת יום הפרהוד שחל בתאריך 1 ביוני, ובו מציינים את הפוגרום שנערך ביהודי עיראק.

בתמונה:
"תשע מתוך ארבע מאות, המערב והשאר", מאיר גל, 1997 (מאתר מט"ח)
אריה אליאס, 2003 מתוך הסרט ה"כוכבים של שלומי" (מויקיפידה)